top of page

Ontstaan

Hoe is de Tolkresj ontstaan?

 

In september 1970 werd door een aantal ouders de Tolkresj opgericht. Het is nu een vereniging, ingeschreven bij de KvK. Het doel van de oprichters was om een speelruimte te maken voor kinderen van 2 tot 4 jaar, die door de slechte woonsituatie in de buurt thuis te weinig speelruimte hadden. Op de Tolkresj zouden kinderen binnen en buiten met elkaar kunnen spelen.

 

Een ideale ruimte werd gevonden in het gebouwtje ISIS, gelegen achter het gebouw Cinetol (toen nog bioscoop, nu bibliotheek). De ouders waren erg blij met de grote tuin ("het bos"), en de kinderen konden - en kunnen - er naar hartelust spelen, rennen, fietsen, schommelen, glijden, door de struiken kruipen, torretjes bekijken, zandtaartjes bakken, enzovoorts.

 

Nog steeds wonen de meeste kinderen met hun ouders op kleine bovenwoningen. Nog steeds is de verkeerssituatie zodanig dat op straat spelen voor de kinderen gevaarlijk, zo niet onmogelijk is. Verder heeft de tendens naar kleinere gezinnen sinds de jaren 70 doorgezet. De kinderen hebben dus nog steeds behoefte aan speelkameraadjes buiten het gezin om.

bottom of page